Img
Puterea atenției pozitive

La orice vârstă, fiecare dintre noi tânjim să primim atenție. Mai ales atenție pozitivă! Ca urmare, fiecare ne simțim bine când cineva își concentrează întreaga atenție asupra noastră. Copiii, în special, au nevoie de atenție pentru a crește emoțional, pentru a-și dezvolta stima de sine, încrederea și un sentiment pozitiv de identitate.

Uneori, în calitate de educatori sau părinți, ne preocupăm de nevoile educaționale și uităm să fim atenți și să îl/o lăudăm atunci când copilul nostru face ceva care ne place sau de care suntem mândri. Când copiii se simt ignorați sau încercările lor de a atrage atenția eșuează, uneori poate duce la un comportament provocator, cum ar fi colorarea pe pereți sau aruncarea de jucării. Aceasta este uneori cunoscută sub numele de căutare a atenției negative.

La HiCarla, lucrăm împreună cu părinții să ne concentrăm eforturile pentru a utiliza cât mai mult „atenția pozitivă” și a încuraja comportmentele care ajută copilul să se dezvolte cât mai armonios. HiCarla este un afterschool situat în centru, în sectorul 4, Bucuresti și suntem bucuroși să primim copii din toate zonele.

De ce atenție pozitivă?.

Atenția este un instrument puternic. Când acordăm copilului o atenție pozitivă, îi construim personalitatea și încrederea în propriile forțe, precum și încrederea și o legătură mai strânsă cu adulții din viața lui.

„Atenția pozitivă”, notează Childmind Institute NYC, „necesită o schimbare a obiectivului prin care îi îndemnăm pe copii să aibă un comportament bun și să ignorăm (cel puțin în acest moment) ceea ce nu este atât de bun”.

Atenție pozitivă în acțiune

Atenție pozitivă înseamnă pur și simplu „a prinde copilul în timp ce face ceva pozitiv”, indiferent dacă este vorba de un comportament sau de o sarcină. Acest lucru ar putea include: curățarea jucăriilor, colaborarea frumoasă cu frații sau colegii lor, folosirea cuvintelor „mulțumesc”, “te rog frumos”, așteptarea cu răbdare, efectuarea temelor cu atentie, alegerea hainelor pentru școală etc.

Există multe modalități de a acorda o atenție pozitivă:

  • un zâmbet cald
  • o îmbrățișare
  • o aprobare tacită, dând din cap
  • prin contact vizual
  • arătând interes pentru preocupările și realizările copilului
  • oferind laude specifice, în special recunoașterea efortului lor

Cu atenție pozitivă se pot oferi laude pentru orice tip de comportament pe care dorim să-l vedem repetat. Frazele specifice care notează exact ceea ce copilul a reușit să facă și pentru care este lăudat, sunt mult mai puternice decât frazele generale, cum ar fi „treaba bună”. De exemplu: „Îți mulțumesc că ai mângâiat-o atât de ușor pe pisicuță. Atingerile tale frumoase au făcut ca pisicuța să se simtă calmă și fericită.” Ideea este să descriem ceea ce îi vedem făcând sau spunând. Când indicăm impactul comportamentului lor pozitiv, lauda devine mai puternică.

Scopul final va fi să îi spunem copilul să se comporte bine chiar și atunci când nu suntem acolo pentru a-l vedea. Pentru a realiza acest lucru, îi putem ajuta să observe când sunt mândri de ei înșiși, întrebând despre sentimentele lor. „Cum te simți când pisica toarce atunci când o mângâi?” Acest lucru va contribui mult la consolidarea stimei de sine și dorința de a repeta comportamentul dorit.

img

img
img